Generációk válasza a COVID-19 krízisre (amit eddig látunk)- összefoglaló

Kuti Géza, szociológus és online kutatási szakértő előadásával megkezdődött a heti rendszerességgel frissülő, online programsorozat a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Facebook oldalán, RMKT Online néven. A beszélgetés során kiderült az is, mely generációkat érinti leginkább negatív hatással a jelenlegi járványhelyzet, de szó került arról is, hogy mekkora potenciált rejteget a webáruházak működtetése a krízis leküzdésére.

Átlagos képernyő előtt töltött idő generációkként? Kik minősülnek a közöségi oldalak aktív felhasználóinak? A statisztikák ereményeiből ítélve, 2009 óta az emberek képernyő előtt töltött tevékenysége mintegy 107%-al növekedett és amint azt észrevehetjük, a Facebook közösségi oldal minősül továbbra is a legelterjedtebb online közösségi felületnek. A Tik-Tok videómegosztó oldal hatalmas rajongótábornak örvend az utóbbi időben és a növekedési tendenciáit megfigyelve, feltevések szerint egy éven belül elkerülheti akár az Instagramot is.

Megemlítésre került az az észrevétel is, miszerint hírszerzés céljából az influencerek befolyása igen jelentőssé vált az elmúlt években, így leginkább a fiatalabb generációk körében nagyon nagy hatással lehet hírek és vélemények terjesztésére.

Mit gondolnak az emberek, mi történik velük a közeljövőben, válságnak tekintik-e a koronavírus által okozott helyzetet? Mennyire vagyunk felkészülve egy ilyen jelenségre? A megkérdezettek által formált statisztikák alapján, átlagban, az emberek 3-tól 6 hónapra becsülik a jelenlegi válság intervallumát de valójában azt láthatjuk, hogy a történelem során végbement krízishelyzetek egyike sem oldódott meg ilyen hamar és lényegében sokkal több időre lesz majd szükségünk az újjáépítésre. Az X generáció mutatkozik leginkább mentálisan leterheltnek a karantén ideje alatt és a felmérésekből kiderült az is, hogy az emberek közel felének nincs semilyen megtakarítása.

Az online vásárlások népszerűsége az eltelt egy hónapban rohamosan megnövekedett és amint azt láthattuk, az Y generáció alkalmazza leginkább ezt a beszerzési módot. Az ilyen típusú vásárlásokra szánt összegek kerete is jelentősen megnövekedett és az eddigi átlagos évi online vásárlások egyharmadát az eltelt egy hónapban már el is érték a kimutatások szerint.  

 Komoly válság elején vagyunk?-merült fel a kérdés. A válasznak azonban inkább azokra a pozitívumokra kell fókuszálnia, melyeket az aktuális helyzet eredményezett és melyek által közelebb érezhetjük magunkat az alagút végéhez. Elmondhatjuk már azt is, hogy a pánikvásárlások hatalmas fergetegét túléltük és rájöttünk arra, hogy mennyi minden megoldható és sokkal gazdaságosabb távmunka által. A vidéki élet és az önellátó gazdálkodás is jelentős mértékben felértékelődött és ami a legfontosabb: összefogással ezt a világjárványt is eredményesen leküzdhetjük. 

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság élő közvetítéseit a szervezet Facebook oldalán követhetik csütörtökönként de aki lemaradt, annak sem kell aggódnia, hiszen utólag is visszanézheti közétett videóikat az alábbi linken: https://www.facebook.com/rmkt.ro/