Interjú a VII. Pénzmágnes vetélkedő dobogósaival

I. Díj: Páll László – Nagyberegi Református Liceum- Ukrajna

-Mennyi idő alatt sikerült felkészülnöd a döntőre?

-Körülbelül 20 óra alatt az előző fordulóra való felkészüléssel együtt.

-Nehéznek találtad a feladatokat?

-A matematika az egyik kedvenc tantárgyam, így a számítási feladatok nem voltak túl nehezek a fogalmak ismeretében. Esettanulmányt viszont még életemben nem csináltam, így ez elég nehéz volt olyan szempontból, hogy nem tudtam, hogyan is kezdjek hozzá.

A versenyre tanultakat tudnád alkalmazni a hétköznapi életben is?

-Természetesen, bár egyes részei még nem érintenek, de a tudatos gondolkodás, tervezés sohasem árt, így a pénzügyeimmel való helyes bánásmód, a megfelelő életforma vagy magatartásforma kialakítása ezen ismeretek nélkül szerintem lehetetlen. A leírások/tananyagok egyszerűek voltak, érthetőek, valamint nagyon hasznosak, így mindenkinek csak ajánlani tudom. A pénzügyi világba egy betekintést kaphattam ezáltal, megtanulhattam néhány érdekes/hasznos fogalmat is, valamint felkeltette az érdeklődésemet a téma iránt.

Mi tetszett a legjobban a döntő ideje alatt?

Talán az, hogy a testvérem is dobogós lett, de magát az utat is élveztem, illetve a beszélgetéseket. Természetesen a verseny is óriási élmény volt. Utólag is köszönöm!

-Mit mondanál diáktársaidnak a Pénzmágnes vetélkedőről? Ajánlanád nekik?

-Elmondanám azt, hogy érdemes részt venni rajta, valamint felhívnám a figyelmet arra, hogy mennyi hasznos dolgot lehet megtanulni a versenyre való készülés ideje alatt. Igen, ajánlanám, de szerintem ez nem csak egy verseny, ez az anyagi jólét biztosításához, a mindennapi élet pénzügyeinek kezeléséhez nyújt segítséget, már csak ezért is megéri jelentkezni rá. Mellesleg az az 500 euró szerintem elég jó motiváció lehet mindenkinek.

II.             Díj: Székely Dávid- Bolyai Farkas Elméleti Liceum- Marosvásárhely

-Nehéznek találtad a feladatokat?

Nem, szerintem megfelelő nehézségűek voltak, sőt egy pár számítási feladat nehezebb is lehetett volna.

-Gondoltad volna, hogy ilyen jó helyezést érsz el?

-Egyáltalán nem számítottam ilyen jó helyezésre, sőt, a díjazáskor néhány kiosztott díj után már nem egyáltalán gondoltam volna, hogy helyezést érek el.

A versenyre tanultakat tudnád alkalmazni a hétköznapi életben is?

-Igen. Sok hasznos dolgot tanultam, amit fel tudok használni a jövőben a pénzügyeim kezelése során.

Mi tetszett a legjobban a döntő ideje alatt?

A legjobb része szerintem az ebéd és a szóbelik kezdete közti rész volt.

Mit mondanál diáktársaidnak a Pénzmágnes vetélkedőről? Ajánlanád nekik?

Ajánlanám minden középiskolás diáknak a Pénzmágnest, akit egy kicsit is érdekel a közgazdaságtan, vagy szeretne a jövőben megfelelően bánni a pénzével.

III.           Díj: Páll Márton- Beregrákosi Általános Iskola- Ukrajna

Mennyi idő alatt sikerült felkészülnöd a döntőre?

Az első fordulóra kb. 10 óra alatt készültem fel. Nem gondoltam volna, hogy továbbjutok, főleg hogy pont két másik verseny közé esett. A második fordulóra ezen felül 15-20 órát tanultam.

Nehéznek találtad a feladatokat?

-Voltak nehezek is, amire a megadott tananyag nem készített fel, de összevéve közepesnek találtam. A szóbeli része váratlanul ért, mivel még sohasem láttam addig kimutatást.
Gondoltad volna, hogy ilyen jó helyezést érsz el?

Nem, mivel én nem tanulok emelt óraszámban semmilyen a közgazdaságtannal kapcsolatos tantárgyat. Nagyon meglepődtem a helyezésemen, meg természetesen a testvéremén.
Mi tetszett a legjobban a döntő ideje alatt?

Nekem a szóbeli része tetszett a legjobban, mert sok vicces válasz volt.
Mit mondanál diáktársaidnak a Pénzmágnes vetélkedőről? Ajánlanád nekik?

Mindenképpen ajánlanám nekik, de már említettem hogy nem tanulunk emelt óraszámban ilyesmit, ezért lehet hogy nem mernének elindulni.