A járni jár, de nem jut esete az alkalmazottak utáni támogatásigénylésnél

Nem minden kérelmező vállalkozás kapja meg a tanulmányaikat frissen befejezettek alkalmazásáért járó állami támogatást, sokan hosszú hónapokkal az új alkalmazott munkába állása után kapnak elutasító választ a támogatásigénylésre – merült fel vállalkozói panaszként az RMKT székelyudvarhelyi szervezetének legutóbbi szakmai fórumán. A megyei munkaerő-elhelyező ügynökségnél érdeklődtünk a probléma okairól.

Egy frissen végzett egyetemista alkalmazása után a törvény értelmében az adott vállalkozás majdnem húszezer lej értékben igényelhet támogatásokat, ám a vonatkozó jogszabály a kedvező elbírálást a programra jóváhagyott pénzkerettől teszi függővé, így a gyakorlatban gyakran nem kapják meg a támogatást az érintett vállalkozások – hozta fel problémaként az egyik székelyudvarhelyi vállalkozó a Romániai Magyar Közgazdász Társaság székelyudvarhelyi szervezetének legutóbbi vitaestjén. Panasza szerint a támogatási programot kiíró intézmény országos vagy megyei képviselői a támogatás iránt érdeklődő vállalkozók egy részét a pénzhiányra hivatkozva lebeszélik a kérelem benyújtásáról, azok közül viszont, akik mégis pályáznak, sokan egy évvel az igénylés benyújtása és az új alkalmazott munkába állása után kapnak elutasító választ a támogatásigénylésre.

„Minden kérést el kell fogadni”

Tavaly augusztusban el kellett utasítsanak körülbelül 150 kérést – nem csak frissen végzettek alkalmazására vonatkozó igényléseket –, de ezres nagyságrendű azoknak cégeknek a száma, amelyek havonta kapnak alkalmazási kedvezményeket. A friss végzősök alkalmazására még kevésbé érvényes a panasz, ugyanis tavaly volt egy pályázatuk, amelyben nagyon sok ilyen támogatási megállapodást megkötöttek, kétszer, háromszor annyit, mint más megyék

– kezdett bele a helyzet felvázolásába Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség osztályvezetője. Arra is kitért, hogy ugyan szólnak az igénylőnek, ha az adott programban éppen nincsen pénz, ám az elvük az, hogy minden kérést el kell fogadni, hogy amint újra lesz pénz az országos programban, a szakminisztériumtól tudjanak pénzeket lehívni e célra.

Az tény, hogy a törvény részben a programra jóváhagyott pénzkerettől teszi függővé a támogatás megítélését, a jogszabályt azonban nem írhatja felül a megyei intézmény – mondta Jánó Edit. Fontos, hogy ne késlekedjenek Az ügynökség átlagban a friss végzősök alkalmazása esetében a támogatási kérések mintegy tíz százalékát kénytelen elutasítani.

Ennek oka leggyakrabban az, hogy kiürült a programra szánt pénzkeret és lejárt az a tizenkét hónap, amely alatt az igénylést kötelezően el kell bírálni. Ezért fontos – és ezt rendszeresen el szokták mondani a potenciális igénylőknek –, hogy ne késlekedjenek a kérés benyújtásával, mert annál kevesebb esélyük marad a kedvező elbírálásra – ha az igénylés és az egy év lejárta közti időszakban nem töltik fel országosan a program költségvetését, akkor nem kaphat támogatást az igénylő.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a frissen végzettek alkalmazására járó támogatások egy részét az országos költségvetésből, a másik részét EU-s forrásokból finanszírozza az ügynökség, így számos tényezőtől függ, hogy éppen mikor érkezik forrás a programra.

Támogatásigénylések számokban

A konkrét számokat illetően a megyei munkaerő-elhelyező és szakképző ügynökség osztályvezetője elmondta, 2019. január 1-jétől 2021. március 31-ig összesen 489 kérést kapott az intézmény frissen végzett személy alkalmazására vonatkozó támogatás igénylésére. Ezekből 409-et jóváhagyott az ügynökség, 52-t kellett elutasítsanak, illetve 28 még várólistán van, tehát még nincsenek elbírálva. A nem frissen végzettek, azaz 45 éven felüliek, illetve 25 éven aluli munkanélküliek alkalmazására biztosított támogatást 2847 esetben igényelték a Hargita megyei munkaadók az említett időszakban, ezek közül 2202-t hagyott jóvá az ügynökség, 183-at pedig elutasítottak, a fennmaradó közel ötszáz kérelem pedig még nem kerül elbírálásra.

Egyébként minden igénylőt részletesen tájékoztatnak az adott programról, aki pedig a támogatási kérelmek elbírálására kíváncsi, az intézmény honlapjának a jobb oldali menüjében megtalálja a vonatkozó regisztereket, amelyekben 2016-ig visszamenőleg minden igénylésről tájékozódhat – közölte Jánó Edit.

Noha az ügynökség pénzhiány esetén nem hagyhatja jóvá a kéréseket, van már olyan bírósági ügyük, amelyet olyan vállalkozás kezdeményezett, amely elutasító választ kapott a kérésére. Ennek kapcsán az intézmény képviselője tanácsként fontosnak tartotta kiemelni, hogy csak azok a vállalkozások igényeljék a támogatást, amelyeknek valóban szükségük van a munkaerőre, tehát az alkalmazott valóban hozzájárul a termeléshez, hogy ha pénzhiány miatt hónapokkal az alkalmazást követően kedvezőtlen elbírálásban részesül a munkaadó, akkor ne csak kiadásokat tudjon elkönyvelni a szükségtelen személyzetbővítés miatt.

Az eredeti cikk a Székelyhon.ro oldalán olvasható el.