A jövő szele- Tőkepiac

Az idők során sokszor beszélhetünk gazdasági ingadozásokról, a Velencei pénzosztás, a 2011-2012-es Görög válság, vagy épp a 2020-as Koronavírus alatti villámválság. Mi okozta ezt az ingadozást, milyen tőzsdei mozgások előzték meg ? Hogyan lehet ezekből kilábalni? Az RMKT online e heti előadója pontosan ezeket a témaköröket járta be.


Dr. Kárlik Lóránd adjunktus, a Partiumi Keresztény Egyetem egyik oktatója, észrevételeit a tőkepiaccal kapcsolatosan több éves gazdaságai tapasztalata alapján hozta most elénk. Összefüggései koránt sem olyan elméletiek és idegenek, hiszen a világ nagyobb válságairól, ezek alakulásáról szólt, aminek a jövőben is potenciális szereplője lesz a közember.


Mikor beszélhetünk Bikapiacról és Medvepiacról? Nos, senki sem árul bikákat és medvéket a piacon, hanem a tőkepiac növekedésének, vagy csökkenésének módját képezik le ezek a fogalmak. A bikapiac a bika szarvához hasonlóan felfele nyomja a piaci árfolyamokat, míg a medve képletesen rátelepszik, csökkenti az árfolyamokat a tőzsdén. Ez a két fogalom képezte az alapját az előadásnak.


80%-os növekedés 13 hónap alatt. 2020 márciusában több, mint 30 % -kal esett a tőzsdepiac. Azóta folyamatos növekedés van. De minek is köszönhető ez?


A helikopterpénz fogalma azt jelenti, hogy az állam a kereslet növelése érdekében pénzt bocsájt ki a lakosoknak, így reméli a gazdaság javulását. Ilyen alapon került az elmúlt évben megközelítőleg 3000 dollár minden amerikai polgárhoz. Erre még 1630-ban, Velencében volt példa, aminek súlyos következményei voltak, mint ahogyan most is.


Az előadás előtt 2 órával jelentette be az egyik gazdaság figyelő portál, hogy az infláció 1992-óta nem volt ekkora. Egy hónap alatt, a vártnál jóval nagyobb, 4,2 százalékot ért el az elértéktelenedés, míg a múlt hónapban ez mindössze 2,5 %- os volt. Ezek a hírek az előadó szerint aggasztóak és várhatunk ennek negatív következményeire.


A megoldás a folyamatos tanácskozásban rejlik, a kockázatos eszközöktől való megszabadulásban és abban, hogy felkészül az ember a hirtelen növekedés utáni, hirtelen csökkenésre is. A készülő válságnak több jele is van, melyre ha felfigyel az ember, akkor nem éri meglepetés. A megjelenő jeleket már most meg lehet figyelni az Egyesült Államokban, és várható ez nálunk is.


Az előadás valóban hasznos és aktuális képet adott a színfalak mögött mozgó tőkepiaci helyzetről, az ehhez kapcsolható cselekvésekről és ezek várható következményeiről. A fent megemlített információk csak töredékei az elhangzottaknak, a teljes előadást itt lehet megtekinteni:
https://www.facebook.com/rmkt.ro/videos/1237267980061896