Azaszép- Ozosep

Ozosep vásár – egy falat Székelyföld Bukarest szívében

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság bukaresti szervezetének kezdeményezésére és szervezésében, partnerségben Hargita Megye Tanácsával már négy éve tartanak székely termékeket felvonultató vásárt Bukarestben. Az évente több alkalommal megtartott Ozosep elnevezésű rendezvény nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében.

Az első vásárt 2014 novemberében tartották és magyarul Az a szép-nek, románul Ozosep-nek nevezték el és gasztro-kulturális eseményként indították, és most is igyekeznek ezt a vonalat megtartani, de nem csak a székelyföldi gasztronómiát népszerűsítik, hanem mindig szerveznek különböző kulturális programokat és ezzel is színesítik a vásárt. Zenekarokat hívnak, szerveznek kézműves foglalkozásokat gyerekeknek, volt már román és magyar borok kóstolója, számos koncert stb. Az utóbbi két évben a Carturesti könyvesbolt udvarán, a Verona-kertben tartották a rendezvényt, ahol megsokszorozódott a látogatók száma.

Az eseményen általában 25-30 kistermelő vesz részt Hargita, Kovászna és Maros megyéből, nagyrészt Székely Termék márka alatt gyártó termelők. A szervezők igyekeznek lefedni minden kézműves  termékkategóriát és a résztvevő termelők kiválasztásánál elsődleges kritériumként a minőséget veszik figyelembe.  Minden alkalommal helyben készült gulyást kóstolhatnak a látogatók és volt egy időszak, amikor más-más szakácsot is hívtak, mivel a gulyás különleges étel, ahány ház, annyiféle recept szerint készül és így a látogatók megkóstolhatták több variációját is.

2017 júniusában Kürtőskalács Fesztivál és Ozosep Piknik néven egy nagyszabású kiadását is megszervezték az eseménynek a Bukarest közelében található mogoșoaiai parkban, ahová több mint 15.000 érdeklődő látogatott ki.
Az esemény az évek alatt több száz médiamegjelenést tudhat maga mögött, az országos és határon túli hírcsatornák is számos alkalommal tudósítottak az eseményről.

Azaszép- 2018 február 10-11

2018. február 10-11 között immáron sokadik alkalommal került sor Bukarestben a 21. Azaszép székelytermék-vásárra, amely mostanra a hagyományossá vált Verona kertben talált otthonra.

Ez alkalommal sem volt hiány a termékfelhozatalban, hiszen a szorgos székelyföldi termelők, rengeteg finomsággal kényeztették a bukaresti közönséget, amely többnyire román és magyarajkú érdeklődőkből tevődik össze és lévén, hogy kapuink mindenki előtt nyitva állnak, koránt sem lepődünk azon meg, ha időnként angol, német, francia vagy más idegennyelvű igék repkednek a hús- és tejtermékektől roskadozó asztalok körül.

2019. november 9-10

Bukarestben November 9. és 10. között került megszervezésre a  helyi RMKT által szervezett székely vásár, vagyis az Azaszép (Ozosep). Ahogy azt már az elmúlt években is láthattuk, a vásárnak a Verona  kert adott helyet, a Cărturești könyvesbolt udvarán. A vásáron 26 székelyföldi termelő vett részt és a jó időjárásnak köszönhetően több ezren látogattak el  a rendezvényre. 

2019. december 20-22

A bukaresti RMKT december 20-22 között újra megszervezte az OZOSEP (Azazép) székely termék vásárt Bukarestben.
Ezúttal egy különleges karácsonyi, első alkalommal három naposra szervezett vásárt sikerült zökkenőmentesen összehozni.
     A vásáron, amit ezúttal is támogatott a Hargita Megyei Tanács, 25 termelő vett részt Maros, Kovászna és Hargita megyékből és a három nap alatt több mint 5000 látogatót vonzott. 

Bővebb információk az eseményről ide kattintva.