Élményfestés vállalkozói szemmel

Az RMKT Online utolsó élő közvetítésén Szekerán Kinga Élményfestés- miért jó festeni! című előadását hallhatták az érdeklődők, melyben többek között a szabadidős tevékenység vállalkozói lehetőségeiről is beszélt. 

Mit is foglal magába pontosabban az élményfestés? Honnan jött az ötlet, hogy Kolozsváron is elindítsanak egy saját studiót? Kinga meglátása szerint igény volt egy olyan helyiség létrehozására, ahol több típusú kézműves tevékenység is megvalósítható, hiszen Kolozsvár térségében az utóbbi időben csak román nyelven szerveztek ilyen programokat és az emberek igényeltek egy hasonló foglalkozást. 

A stúdió létrejötte egy pályázati kiírásnak köszönhető és a vállalkozás elindítását követően szinte minden alkalommal be is teltek a rendelkezésre álló helyek. A jelentkezők számára nem szükséges előzetes tudás, hiszen a program keretén belül lépésről-lépésre megmutatják, hogy hogyan is kell vászonra festeni és a kezdők számára is tartogathat meglepetéseket ez az önkifejezési forma.

Miként képzelhetjük el mindennek gazdasági felépítését? Hogyan tud működni a fenti kezdeményezés úgy, mint vállalkozás? Milyen terveik vannak a jövőt illetően? A művészet és a vállalkozás hogyan fér meg egy helyen?  Kinga elmondása szerint, a járványhelyzet által okozott három hónapos szünet következtében a foglalkoztatottsági arány számottevően csökkent. A heti 6 aktív nap heti 3 foglalkozásra módosult, így a vállalkozás tevékenysége a válság előtti időszakhoz viszonyítva szinte negyedére csökkent. A jövőt illetően szeretnének nyílt terekben megszervezni foglalkozásokat és olyan helyiséget is keresnek, ahol az étkeztetés megoldható lehet gyerekek számára. Borkóstolóval összekötött élményfestést is terveznek, csapatépítő foglalkozásokat, valamint egy erdélyi turnét is szeretnének kivitelezni a közeljövőben, ugyanis nagyon sok megkeresést kaptak több városból. A művészetek és vállalkozások szemszögéből az alkotásoktól való megválás nehézkesnek bizonyul, így a beárazás sem egyszerű döntés Kinga véleménye szerint.

Konkrétan hogyan zajlik a festés? Tanulható? Mindenki egyénileg kiválaszthatja, hogy mit szeretne festeni, ezután az előre felrajzolt vásznon kezdődik a munka és az előadó lépésről-lépésre történő utasításai által elkészül a az alkotó festménye. Nyilván ilyen szempontból aki már rutinosabb, az meglehetősen hamarabb végez a munkájával de az idő adott azok számára is, kik több erőfeszítést igényelnek a befejezésig. 

Az élményfestés igazán remek családi programnak is lehet úgy gyerekek, mint felnőttek számára, de egy Iskola másként keretén belül is kíváló foglalkozási forma, hiszen ezáltal a gyerekek művészethez való viszonyulása is megváltoztatható, fejleszthető. Ha lemaradt az RMKT Online utolsó élő közvetítéséről, meghallgathatja a szervezet Facebook oldalán a következő linken: https://www.facebook.com/rmkt.ro/.