Elrajtolt az Erdélyi Vállalkozói Iskola

Három helyszínen szerveznek négy hétvégés képzést fiatal vállalkozóknak: pénteken vette kezdetét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a Hargita Business Center és a Műhely – L’atelier Egyesület partnerségében megvalósuló Erdélyi Vállalkozói Iskola.

A program iránt óriási volt az érdeklődés, az ötven jelentkezőből kétlépcsős rostálási folyamat során választották ki a részvevőket. „Dönteni így sem tudtunk, úgyhogy az eredetileg tervezett 15 fős létszámot végül megemeltük 18 főre” – árulta el Szakács-Paál István, a székelyudvarhelyi inkubátorház vezetője.

A képzéssorozat részvevőinek zöme egyébként saját terméket forgalmaz vagy a vállalkozásuk szolgáltatásalapú, de van köztük olyan, aki az IT-iparban dolgozik vagy kereskedelemmel foglalkozik. Az Erdélyi Vállalkozói Iskola továbbá nem hazudtolja meg a nevét, hisz részvevők Erdély minden régiójából vannak, egyebek mellett Székelyudvarhelyről, Csíkszeredából, Sepsiszentgyörgyről, Nyárádszeredáról, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, illetve vidéki településekről is.

A Székelyudvarhelyen tartott nyitóeseményen Gyerkó László, az RMKT elnöke kifejtette: a szakmai szervezet számára kiemelten fontos a gazdasági képzés, ezért örömmel vették a partnerségi felkérést, a maguk részéről pedig a lehető legtapasztaltabb oktatókat biztosították a vállalkozói iskolához. Antal Lóránt ezúttal nem szenátorként, hanem a társszervező Műhely – L’atelier Egyesület elnökeként vett részt az eseményen, ahol felelevenítette, hogy még a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökeként kezdeményezte a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók találkozóját, a későbbiekben pedig az egyesület révén karolták fel a helybéli kis- és középvállalkozókat. A cél ugyanis az, magyarázta Antal Lóránt, hogy a fiatal vállalkozókat abban segítsék, hogy a kezdeti buktatók miatt ne torpanjanak meg.

“Közép-Kelet-Európában sajnos nincsen hagyománya a vállalkozói képzésnek, itt mindenki belecsöppent a vállalkozásba, és ez sokszor kudarchoz vezet” – erősítette meg Szakács-Paál István.

A képzés első hétvégéjén Hűvös Ágnes és Orosz Adrián tart interaktív vállalkozói készségfejlesztői tréninget Székelyudvarhelyen. Április 9–11. között Marosvásárhelyen folytatódik a programsorozat, ahol Tánczos Levente, Miklós István és Králik Lóránd tart képzést pénzügyi témakörökben. Április 23–25. között ismét Székelyudvarhely lesz a helyszín, a harmadik hétvégén Kádár Magor, Kurkó Cecília, Márkus András és Sevecsek Reni tart előadást marketing és kommunikációs témakörökben. A negyedik hétvégén, május 7–9. között Kolozsvárra várják a résztvevőket, ahol egész napos mentorálásban részesülnek Farkas Levente, Sánta Edit, Nagy Károly és Laczkó Dénes irányításával.

Az eredeti cikk itt olvasható el.