Közösségi szervezetek és szervezett közösségek

A szervezetekben való élet korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan az kívülről látszik. Egyéni, kapcsolati és vezetési szinten is rengeteg döntés és interakció megy végbe, a szervezeti életciklus korai szakaszában talán túl lazán, a későbbi stádiumokban talán túl mereven. Ezekkel a diszfunkciókkal foglalkozott előadásában Kiss Ferenc, a Sociocracy & Holacracy: Agilis és emberi szervezetek c. könyv szerzője.

Ha személyes térben tartanám az előadást, biztosan azzal kezdeném, hogy indítanék egy bemutatkozó kört – így jelezte az előadó, hogy mit is jelent számára előadást tartani.

Az előadó szerint a nagy szervezetek általában feláldozzák az emberi kapcsolatokat a funkcionalitás és szervezettség oltárán, míg a humánumra és rugalmasságra nagy hangsúlyt helyező kis szervezetekben rendszerint a szervezetlenség okozza a problémát.

Az elosztott döntéshozáson alapuló vezetési formákkal a való életben is találkozhatunk. A holland Enderburg Elektrotechniek arra a kérdésre kereste a választ, hogy hogyan lehet biztosítani a dolgozók részvételét a vezetésben anélkül, hogy ez a hatékonyság rovására menne, míg a dinamikusan növekvő amerikai Ternary Software a működőképességét kívánta helyreállítani az emberközpontú kultúra és a rugalmasság elvesztése nélkül. Mindketten a szociokráciában lelték meg a választ, amelyből később kifejlődött a holakrácia.

Minden csoporttagot bevon, aktív közreműködést kíván, a felmerülő nézőpontokat integrálja és facilitált – így lehetne jellemezni a szocio- és a holakratikus döntéshozást, amely konszenzusos döntési szabályt használ és szét van osztva a szervezeti egységekhez rendelt döntéshozó körök között. Az elosztott vezetési rendszereket – iskoláktól kórházakon keresztül szoftvercégekig – sokfelé alkalmazzák. Napjaikban a virtuális cégekben folyó távmunkát is hatékonyan támogathatják.

“Le akartam egyszerűsíteni a megértés útját mások számára” – vall a szerző a könyv megírásának indítékáról. Érdekes egybeesés, hogy épp Erdélyben töltött évei alatt kezdte el foglalkoztatni az egyén és a szervezet közötti ellentmondás témája, és megoldás után kutatva talált rá a szociokráciára és a holakráciára.

Az előadás számos szemléletformáló és gyakorlati szempontból is hasznos összefüggésre irányította rá a figyelmünket. A következőkben csakis rajtunk múlik, hogy a szervezetben milyen szerepet vállalunk, lehetünk vezetők, vagy pedig a döntéshozatalban aktív részvételt vállaló értékes tagok.

Kiss Ferenc művét az alábbi linken lehet megtekinteni: https://www.socio-hola.hu/