Májusi BorKlub

Ilyés Márton, a Rajk szakkollégium igazgatója, és a Corvinus egyetem tanára tartott előadást a május 30-i borkostolón. Ezúttal a téma a közgazdászok voltak, mit is jelent közgazdásznak lenni, milyen kihívásokat rejt magába ez a szakma, illetve, hogy milyen változásoknak volt kitéve a gazdasági válságot követő, elmúlt tíz évben a szakma és az emberek, hogyan változott meg a közgazdaságtan.
Előadását a Rajk szakkollégium rövid bemutatásával kezdte, ahol kiemelte, hogy a lassan tíz éve fennálló szakkollégiumba minden évben meghívnak és díjaznak egy olyan közgazdászt, aki a legnagyobb hatással van a szakkollégiumi tagokra. A szakkollégium által díjazottak közül, többen a későbbiekben Nobel-díjas szakemberek lettek.
A közgazdászokról szóló bemutatót a washingtoni konszenzussal kezdte, ami irányt nyújt a közgazdászoknak abban, hogy hogyan lehet egy fejlődő, vagy válságban lévő ország gazdaságát „helyre tenni”. Ezt követően magáról, a közgazdászokról beszélt, és aközbeszédben elterjed tulajdonságaikról esett szó. Mindezt úgy, hogy keretként a közgazdaságtanban történt változásokról is ejtett néhány szót. Megismerhettük a szakma és a jelenlegi szakemberek problémáit, globális problémákat, amelyek gyökeresen kötődnek apolitikához, és szó esett az újraelosztás nehézségéről is. A problémák mellett az ösztönzőkről is beszélt az előadó, és egy mindenki számára érthető, hétköznapi példával élt, az ösztönzők fontossága megértésének érdekében.

Tamás Endre