Mi is a fundraising? Hogyan lehet benne sikeres az ember?

Az évad utolsó közgazdász Borklub meghívottja Szász Péter volt, aki immáron 9 éve a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat fundraisere.

Az előadását rögtön a törvénykezés bemutatásával kezdte, ami jelenleg nagyon kedvező Romániában. Azt is megtudhattuk, hogy egyre több vállalatban van meg a társadalmi felelősségvállalás (CSR), és egyre többen állnak civil kezdeményezések mellé. Az Egyesült Államokban természetesen ez sokkal elterjedtebb és fontosabb, de itthon is jó úton halad.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig személyesen menjünk oda a vállalathoz támogatásért, hiszen személyesen tudjuk előadni a rendezvény, szervezet küldetésének a lényegét. E-mailban kérni támogatást teljesen esélytelen, hiszen az mások számára is egy ugyanolyan spam lesz, mintha azt mi kaptuk volna.

Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy döntéshozóval beszéljünk, hiszen itt is nagyon fontos az, hogy mi, személyesen hogyan adjuk elő.

A támogatóknak partnerséget kell ajánlani, így sokkal hatásosabb a kérésünk. Ebből kifolyólag, amikor egy vállalathoz ellátogatunk nem szabad már a küszöbön a támogatást kérni, fontos, hogy a vezetővel személyes kapcsolatot tudjunk kialakítani a támogató-partnerrel. Fontos kikérni a vállalkozó véleményét, hiszen a Magyar Napok szervezésében is nagyon sok hasznos tanácsot kaptak, ami elősegítette a rendezvénysorozat sikerét.

A szemlélető anyagok elengedhetetlenek a sikerhez, a Power Point támogatás kérés esetén fejeltős, hiszen a vállaltok vezetőjének nincsen idejük végighallgatni a bemutatót, sokkal inkább előnyösebb egy rövid (maximum egyoldalas) dokumentumot odaadni, ami szépen megszerkesztve, átlátható. Ebben pedig pontokba szedve, bemutatni, hogy mit is szeretnénk elérni, mihez kérjük a segítséget.

A rendezvény lejártával érdemes egy beszámolót írni, felkeresni a partnert, hiszen ezzel tudjuk biztosítani azt magunknak, hogy az elkövetkezendő években is támogat majd.

Ilyen, és még ehhez sok hasonló jótanáccsal látott el minket a Borklub utolsó előadásán Szász Péter. Ha kíváncsi vagy, hogy melyek azok a dolgok, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy civilszervezetünk támogatást kapjon, nézd meg a teljes előadásról készült videót, amelyet IDE kattintva megtalálsz. 

 

Szeptemberben találkozunk!

 

A cikk szerzője: Tamás Endre