Pályázatok krízis alatt és után- összefoglaló

Hogyan érintette a krízishelyzet a pályázatokat, pályázókat? Milyen intézkedéseket hoztak annak érdekáben hogy a rendszer tovább tudjon működni? Milyen országos és uniós pályázatok várhatóak? Parajdi Borbála pályázati szakértő összefoglalóját hallgathattuk május 14-én az RMKT Online élő közvetítésén. 

Március 16-án, a szükségállapot megkezdésével az elnöki dekrétumban már egy cikkely foglalkozott azzal, hogy milyen alternatívák alkalmazhatóak az aktuális válsághelyzet kezelésére, uniós és országos források szintjén is. A cikkely szerint, ha az igénylők nehézségekbe ütköznek a pályázatok kivitelezésénél, felfüggeszthető vagy fel is bontható a finanszírozási szerződés közös megegyezéssel.

Milyen nehézségekbe ütközhettek a pályázók ezzel a problémával egyidejűleg? Az elbírálás alatt lévő pályázatok esetében nehezebbnek bizonyult a szükséges engedélyek beszerzése a hivatalos szervektől és az első hetekben az online rendszerek sem bizonyultak a leghatékonyabbnak. A gyakorlatba ültetés alatt a legnagyobb problémák ott jelentkeztek, amikor az eszközök beszerzése időigényesebbé vált vagy teljesen elakadt és ennek eredményeképpen sok munkálatot felfüggesztettek. Az elszámolások esetében is jelentős csúszások történtek ezen időszakban és több olyan problémába is ütközhettek, melyek megnehezíthették az elindított folyamatokat. Tekintettel a felsoroltakra felmerül a kérdés, hogy milyen opciók jöttek létre ezek kezelésére és milyen javaslatok születtek a helyzet súlyosságának enyhítésére? 

 Az eddig megszokott 3 hónap helyett, 6 hónap áll rendelkezésünkre a szükséges bizonyító dokumentumok benyújtására, amelyet mostmár online is elküldhetünk a finanszírozónak. Júniustól kezdődően minden elintézhető lesz digitális formában és az elektronikus aláírások is nélkülözhetetlenné válnak majd a közeljövőben. Speciális krízishelyzetre vonatkozó finanszírozási lehetőség is megjelent már IMM INVEST Romania néven és az említett hitelkonstrukcióra ma már több, mint 50 000 igénylést adtak le. A vállalkozások a 2019-es üzleti forgalmuk 25%-t igényelhetik hitelként, de ez nem haladhatja meg az 500 000 lejt fenntartási és 10 000 000 lejt beruházási célra igényelt hitel esetében. A kamatot és kezelési költségeket az igénylőknek idén nem kell fizetniük és fontos megjegyezni azt is, hogy az ilyen típusú kamat értéke előnyösebb és sokkal kedvezőbb más banki hitelfajtáknál. Az előadás további részében Borbála instrukciókat is felsorolt a hitel igénylésének folyamatával kapcsolatosan és elmondása szerint a fent említett program igazán jelentős segítségnek bizonyulhat hitelképes vállakozások számára. 

Hogy milyen más lehetőségek vannak úgy országos, mint uniós szinten és melyek azok a kritériumok, amelyeknek eleget kell tennünk? Mik várhatóak a közeljövőben és mire érdemes odafigyelnünk pályázás során? Borbála szakmai előadását utólag is visszahallgathatják az érdeklődők a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Facebook oldalán az alábbi linken: https://www.facebook.com/rmkt.ro/