Ragadj rá a Pénzmágnesre!

Pénzügyi vetélkedőt hirdet a Romániai Magyar Közgazdász Társaság, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Magyar Mágnás Egyesület a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem partnerségében középiskolások számára. Az idei, hatodik alkalommal megszervezett Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz című vetélkedőre október 29-ig regisztrálhatnak a személyes pénzügyek iránt érdeklődő diákok. A verseny első, online fordulójára október 30-án kerülne sor, a döntő november 30-án lesz Kolozsváron. Az egyéni vetélkedőre való nevezés díjtalan.

A döntőben a legjobban teljesítők értékes jutalomban részesülnek, amelyek elbírálásáról egy szakmai zsűri dönt majd. Az első három helyezett készpénzjutalmat (500, 300 és 200 euró értékben) kap, de különdíjak is várják az érdeklődőket.

 A versenyen való részvételhez mindenkinek egyénileg kell regisztrálnia a www.penzmagnes.ro oldalon. Ezen az oldalon találhatóak a versenyszabályok és a felkészüléshez szükséges anyagok is.

A verseny részleteiről Mile Lajos Magyarország kolozsvári főkonzulja, Rácz Béla Gergely az RMKT alelnöke valamint a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának tanára, és Bitai László a Magyar Mágnás Egyesület elnöke, a Pénzmágnes vetélkedő szakmai vezetője számoltak be csütörtökön (október 18-án) a Konzulátus Rendezvénytermében.

A verseny 2013-ban indult, de a cél ugyanaz: a pénzügyi és gazdasági ismeretek bővítése, amely egy hasznos szemléletformálás is lehet a középiskolások körében – hangsúlyozta ki Mile Lajos főkonzul. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly óta a Pénzmágnes vetélkedőt felvidéken és délvidéken is népszerűsítik, sőt, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnének a kárpátaljai diákok bevonásába is. Éppen ezért október 24-én Beregszászban is lesz sajtótájékoztató a versenyről.

Románia egyébként az utolsók között áll, ami a pénzügyi műveltséget illeti – legalábbis Európa más országaihoz viszonyítva – hívta fel a figyelmet Rácz Béla Gergely, aki szerint az általános műveltséghez a pénzügyi műveltség is hozzá tartozik. Azt is hozzátette, hogy ez a verseny nem kizárólag a közgazdaságtan, illetve pénzügyi pályára készülő középiskolásoknak szól, hiszen számos olyan élethelyzet adódik, ahol szükség van az alapvető pénzügyi ismeretekre. „Azt gondolom, hogy a diákok számára szükséges alapokat ez a verseny több, mint elégségesen meg tudja adni” – mondta az RMKT alelnöke.

Bitai László szintén azt hangsúlyozta, hogy ez a verseny minden 9-12. osztályos tanuló számára nyitott, hiszen olyan fogalmak elsajátítására ösztönöz minden versenyzőt, amelyet mindenkinek el kellene sajátítatni. Mint a verseny szakmai mentora, Bitai azt is kiemelte, hogy minden résztvevőnek van esélye nyerni, ehhez azonban komoly felkészülés szükséges. A befektetett idő és energia biztosan jó eredményekhez vezet majd.