Sikerrel zárult az Erdélyi Vállalkozói Iskola

Közel félszáz jelentkezőből választották ki azt a 18 fiatal vállalkozót, aki négy hétvégés műhelytáborban szerezhettek használható tudást, amit cégük fejlesztésében, elképzeléseik megvalósításában alkalmazhatnak. A rendhagyó képzés pénteken, egy állófogadással zárult.

A legígéretesebb fiatal, de nem pályakezdő vállalkozók vehettek részt a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a Harghita Business Center inkubátorház és a Műhely – L’atelier Egyesület által szervezett első Erdélyi Vállalkozói Iskolának (EVI) nevezett képzéssorozaton. A februárban meghirdetett program iránt nagy volt az érdeklődés: közel 50-en jelentkeztek Brassó, Maros, Kolozs, Kovászna és Hargita megyékból, közülük választották ki a18 résztvevőt. Az EVI négy hétvégén, négy helyszínen zajlott március, április és május folyamán: Székelyudvarhely kétszer, míg Szováta és Csíkszereda egy-egy alkalommal adott otthon a rendezvénysorozatnak.

Pénteken egy rövid sajtótájékoztató és egy állófogadás tett pontot az EVI végére. Itt Szakács-Paál István, az inkubátorház menedzsere elmondta: tapasztalatai szerint a Székelyföldön érzésből szoktak vállalkozni a fiatalok, viszont, ha valaki így tesz, egy idő után megtorpan, az érzésből vállalkozás nem lesz elég a fejlődéshez. – A képzéssel éppen ezeket a fiatal vállalkozókat szerettük volna felkarolni úgy, hogy a meghívott előadók révén használható tudást adhassunk számukra. Ezt a misszióját sikeresen véghez vitte a rendezvény – fogalmazott a HBC menedzsere.

A vállalkozói iskola célja az volt, hogy elméleti tudnivalók helyett gyakorlati, azonnal alkalmazható tudást biztosítsanak. – Folyamatosan érkeznek hozzánk a résztvevői visszajelzések, amelyek mind arról szólnak, hogy az előadóktól rengeteg hasznos információt kaptak, a programot pedig folytatni kell – mutatott rá Gergely László, az RMKT alelnöke. Antal Lóránt szenátor, a Műhely – L’atelier Egyesület elnöke mindenekelőtt hiánypótlónak nevezte az EVI-t, ilyen jellegű képzés ugyanis – amelynek keretében a szakemberek, gyakorló vállalkozók konkrét példákon keresztül oktatják a cégvezetést – még román nyelvterületen sem létezik. Egyébként ő mondta el, hogy szerveznének egy ötödik hétvégét is, amelyen arról kérdezik majd a résztvevőket, hogy milyen plusz elemekkel lenne érdemes bővíteni a rendezvényt, hogy még sikeresebb legyen.

A pénteki sajtótájékoztatón három vállalkozó is jelen volt, akik részt vettek a tréningen. Sándor Krisztián, a Zete Karting Kft. fiatal tulajdonosa három fontos elemet emelt ki a képzésről: a résztvevőket, akik „azonnal megtalálták a közös hangot”, a programot, illetve annak struktúráját és az előadókat. „Az itt született barátságok hosszan fognak tartani, és ha jól tudom, már üzleti együttműködések is születtek” – tette hozzá Sándor Krisztián. Domahidi-Vaszi Zalán, aki egy temetkezési vállalkozást vezet, arról beszélt: ő maga is érzésből kezdett el vállalkozni, és eljött az a pont, amikor ez már nem volt elég a fejlődéshez. Ekkor találkozott az EVI-vel, amire azonnal jelentkezett. „Fantasztikusak voltak az előadók. Folyamatosan ránk fókuszáltak, és igyekeztek mindenben segíteni, választ adni a kérdéseinkre” – hangsúlyozta. Vinczellér Árpád, a székelyudvarhelyi Vekker Kávéközösség alapítója szintén az előadókat emelte ki, akiket szerinte egyéb körülmények között nem biztos, hogy el tudnának érni fiatal vállalkozóként.

Az eredeti cikk itt érhető el.