Szakértők: Kelet-Közép-Európa gazdasága 2022 második felére fogja elérni a 2019-es szintet

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Gazdasági élet a válság alatt címmel tartott online gazdasági konferenciát, ahol magyarországi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági közgazdászok beszéltek arról, hogyan élte meg saját térségük a koronavírus-járvány okozta gazdasági változásokat. A következtetést az volt, hogy Kelet-Közép-Európa gazdasága 2022 második felére fogja elérni a 2019-es szintet.

A konferenciát Gyerkó László, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke nyitotta meg, aki úgy vélte: a gazdaság egyre jobban érzi a járvány hatását. Szerinte a 2008-as krízishez hasonló a helyzet, a kihatása pedig nagyon hosszú lefutású lesz. „A gazdasági válságot mindenki érzékeli, a családok kétharmadának romlani fog a helyzete a statisztikai felmérések alapján. Megváltoztak a munkakörülmények, az online és IT-szektor megerősödött, de ugyanakkor leépítések is történtek, kevesebben dolgoznak, és kevesebb terméket tudnak előállítani” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy szerinte meg kell találni azokat a szektorokat, szegmenseket, amik alapján újraépítkezni, megerősödni lehet.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatják: https://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/136238-szakert-k-kelet-kozep-europa-gazdasaga-2022-masodik-felere-fogja-elerni-a-2019-es-szintet