Székelyudvarhelyi diák nyerte a Pénzmágnes fődíját

Lezajlott a VI. Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz című vetélkedő döntője, amelynek Kolozsvár adott otthont. A pénzügyi versenyt immár hatodik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Közgazdász Társaság, Magyarország Kolozsvári Konzulátusa és a Magyar Mágnás Egyesület, partnerségben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományos Egyetemmel.

Az első helyezett Pap László, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákja lett, aki 500 euró értékű díjban részesült. A második díjat Szász László, a Salamon Ernő Gimnázium tanulója (300 euró), a harmadik díjat (200 euró) Czire Ráhel Orsolya, a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákja vihette haza. A Sapientia EMTE jóvoltából felajánlott különdíjat pedig Bányai Csaba Roland, az Elektromos Technológiai Líceum tanulója kapta.

A háromfordulós megmérettetésen 18 diák mérte össze tudását, közülük 17-en Erdélyből, egy diák pedig Zentáról (Vajdaság) érkezett. Az első forduló tesztkérdésekből állt, amelyet logikai-matematikai feladványok követtek. A harmadik fordulóban minden diák egy adott esettanulmányt dolgozott ki, ezt szakmai zsűri előtt kellett megvédenie.

A zsűrit Bitai László, a Magyar Mágnás Egyesület elnöke, Rácz Béla Gergely, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság alelnöke, dr. Balla Emese, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományos Egyetem oktatója, dr. Molnár Judit, a Bábes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa és Telegdi Andrea, Magyarország Kolozsvári Konzulátusának külgazdasági attaséja képviselte.

Eredményhirdetés előtt Bitai László röviden bemutatta nemrég kiadott könyvét is, a Magyar Mágnás útikalauz; Iránytű Mindennapi Pénzügyeidhez című kötetét, amely hasznos pénzügyi ismereteket nyújt minden pályakezdő fiatalnak. A könyv ugyanis választ ad olyan kérdésekre, hogy hogyan érdemes megtakarítani, befektetni, egyáltalán, hogy induljunk el, ha pályaválasztás előtt állunk?

A Pénzmágnes nyertesei rövid beszámolóban foglalták össze a vetélkedő élményeit:

Pap László – első helyezett

 Laci, mit adott neked a VI. Pénzmágnes az első helyezésen kívül?

Most még nehéz erről bármit is mondanom, mert nem fogtam még fel és tulajdonképpen én már a verseny alatt lemondtam nem csak arról, hogy megnyerhetem, hanem az egész gazdasági világról és az ezen belüli jövőmről. De most ezzel az eredménnyel kaptam még egy löketet, szóval eléggé sokfélék az érzelmeim most. Fura érzés mindenképp.

És mit fogsz kezdeni a díjjal, ami hát mondjuk ki … 500 euró?

Természetesen befektetem, hát mi mást?…na jó, viccet félretéve, szerintem megkérdezem a tavalyi győztest, aki az osztálytársam, ő biztos tud tapasztalati tanácsokat adni.

Amikor készültél a versenyre, akkor milyen gondolataid voltak? Érdekesnek tűnt a tanagyag, voltak előző ismereteid ezen a tudományterületen?

Már olvastam a tananyag egyik részét, mert tavaly is versenyeztem és csupán csak két ponton múlott, hogy nem jutottam be a döntőbe. Most elolvastam mindkét könyvet és próbáltam a fontosabb részeket kijegyzetelni, de mivel már több gazdasági versenyen voltam, ezért már voltak előző ismereteim a témában. Számomra nem volt ez egy új világ, hiszen szeretem megmérettetni magam hasonló versenyeken.

Ha jól tudom te most végzős vagy… melyek a jövőbeli terveid?

Két pálya között vacillálok: közgazdaságtan és jog. Úgy tűnt, hogy a jog javára billen a mérleg, de ez a verseny eléggé elgondolkodtat, szóval maradjunk annyiban, hogy egy év múlva kiderül.

 

Szász László – második helyezett

Milyen érzésekkel ülsz most itt velem, tudván, hogy megnyerted a VI. Pénzmágnes vetélkedő második díját?

Eléggé meglepett vagyok, ugyanis nem számítottam rá, de így voltam az első fordulónál is, hiszen nem gondoltam volna, hogy bejutok a döntőbe, ahol ugye a legjobb 20 versenyzik. Szerintem nem készültem fel eléggé a versenyre, ezért pedig tényleg nagyon meglepett, hogy második lettem.

Te most ugye végzős vagy, de ha most még csak tizedikes vagy tizenegyedikes lennél, akkor jövőre újra jelentkeznél a versenyre?

Mindenképpen jelentkeznék és bánom is, hogy már nincs lehetőségem, mivel idén végzek a középiskolával. Sajnálom, hogy most tizenkettedikben találkoztam először ezzel a versennyel és nem hamarabb.

Mit gondolsz a tananyagról? Érdekes volt számodra? Mennyire volt új számodra ez a része a gazdaságtannak?

A tananyag több részéről is voltak már ismereteim korábbi olvasataimból, amelyeket teljesen autodidakta módon kezdtem el keresgélni. A két könyvbe viszont eléggé alaposan beleolvastam, mikor elkezdtem felkészülni versenyre és nagyon érdekesnek bizonyult számomra, szóval viszonylag hamar el is olvastam, ami nem csak annak köszönhető, hogy érdekelt a téma, hanem annak is, hogy érthető módon vannak leírva az ismeretek.

 

Czira Ráhel Orsolya – harmadik helyezett

Orsi, hogy láttad a Pénzmágnes verseny hatodik kiadását, annak fényében, hogy tavaly mindkét különdíjnak te voltál a nyertese, idén pedig elvitted a harmadik helyezést?

Úgy érzem, hogy idén a tavalyi döntőhöz képest összetettebbek voltak a feladatok és mintha a tételíró figyelembe vette volna a tavalyi versenyzőket is, akik folyamatosan gyarapítják a tudásukat és így mondhatni, egy szinttel továbblépett. Ha a tavalyi tudásommal kaptam volna az idei esettanulmányt, akkor sokkal rosszabbul teljesítettem volna. Viszont azt gondolom, hogy idén a feladatok is komplexebbek voltak és a zsűri is több mindenre kérdezett rá.

Tavaly már ugye tanultál erre a versenyre és hát idén is jól felkészültél. Kérdésem az lenne, hogy ha a két évet összehasonlítod, akkor mit gondolsz, tudott-e a tananyag neked valami pluszt nyújtani, vagy csak ismételted a témákat?

A tananyagot nagyjából ismerve igazából csak átolvastam, átfutottam a lényegesebb dolgokat, vagy azokat a részeket, ahol hiányosságaim voltak. Viszont olyan szinten mindenképp segített, hogy egy nagyon jó alapot biztosított, amihez más forrásokból is tudtam hozzáolvasni kiegészítésképp cikkeket és idén épp e miatt tudatosan próbáltam jobban odafigyelni a számolós feladatokra és azokat gyakoroltam be jobban nem az elméleti anyagot boncolgattam.

Jogos kérdés: mit fogsz kezdeni a nyereményeddel, ami 200 euró?

Szerintem most ennek a nyereménynek a segítségével fogom megköszönni a sok segítséget például a szüleimnek és a karácsonyi ajándékozásra fogom egy részét felhasználni, hogy a családom is részesüljön kicsit ennek a köszönhetően a sikeremből.

 

Bányai Csaba-Roland – Sapientia EMTE különdíjas

Mit gondolsz, hogy miért te kaptad ezt a különdíjat? Mi volt az, ami tetszett a zsűrinek benned?

Nem tudom biztosra megmondani, de ha tippelni kellene, akkor talán a leleményességem fogta meg a zsűrit, ami miatt rám esett a döntésük, hogy ezt a díjat megkapjam.

Az idei nyertesek mind végzősök, ha jól tudom, akkor te is most fogsz érettségizni ebben a tanévben. Melyek a további terveid?

Elég konkrét terveim vannak az érettségi utánra, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági és Gazdálkodástudományok Karára készülök menedzsment szakra. Jelenleg ez a tervem, aminek a megvalósulása érdekében minél több ilyen versenyre járok, hogy ismereteket és elismeréseket szerezzek, hogy a bejutásnál könnyebb dolgom legyen és minél több tapasztalattal rendelkezzek.

Szerinted segített a Pénzmágnes ennek a tervnek a megvalósulásában?

Tavaly a Pénzmágnes volt az első verseny, amely által rájöttem, hogy ennyire érdeklődöm a közgazdaságtan iránt, szóval mindenféleképpen segített akkor is és idén is, hiszen nagyon hasznos ismeretekre tettem szert a felkészülés alatt.

 

 

Az interjúkat Likker Erika Zsuzsanna készítette*