Turizmus és gazdaság

Szakértő beszélt a turizmus gazdaságélénkítő hatásairól

A járványhelyzet miatt számos iparág került parkoló-pályára. Az egyik ilyen ágazat a turizmus, amely nemzetközi szinten közel kilencven százalékos visszaesést produkált a 2020-as évben. A szolgáltatók számos új kritériumnak kell megfeleljenek, ugyanakkor a fogyasztói igények is változtak. A turizmus és a gazdaság kéz a kézben járnak, így ennek a szektornak az várva várt fellendülése a gazdaság többi ágazatára is jó hatással lehet. Király Csaba közgazdász az ezzel kapcsolatos kérdésekre adott választ online előadásában.

Fülöp Orsolya

Turizmus, gyógyír a gazdaságnak címmel tartott online előadást Király Csaba közgazdász, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság szervezésében. A téma a turisztika és a gazdaság voltak, a jelenlegi járványhelyzetben, illetve ezek összefüggéseiről. Mint kiderült a turizmus és a vendéglátás a legjobban érintett a koronavírus okozta gazdasági visszaesésben. — A gazdaság egyik kulcsfontosságú elemévé vált a turizmus az elmúlt hatvan-hetven évben. Két szempontból kell ezt az ágazatot megvizsgálnunk: elsősorban a turisták, az utazóközönség-, másrészt a szolgáltatók szemszögéből. Az emberek számára alapszükségletté vált az utazás, amelyet a utóbbi évzizedek statisztikai kimutatásai is bizonyítanak— kezdte gondolatait a szakértő.

Mint mondta a szolgáltatóknak az utazások megszervezése kemény és összehangolt munkát igényel, hiszen figyelni kell a szállításra-, szállásra- és a programajánlókra is. Ezek révén jön létre egy versenyképes turisztikai termék. Az ágazat világgazdasági szerepéből kiindulva elmondhatjuk, hogy jobban kellene figyelni a turizmusra, hiszen nagy szükség van rá minden szektornak, vélte Király Csaba.

— Most a turizmus évszázadait éljük. A turisták száma nagyban megnövekedett az elmúlt években. Míg 1950-ben mindössze ötven millió turistát tartottak számon a statisztikák világviszonylatban, ez a szám 2019-ben fölemelkedett 1,5 milliárdra. Tíz éven belül ez a szám akár 1,8 milliárd is lehet— hangsúlyozta a közgazdász. Az előadás során arra is fény derült, hogy a nemzetközi turizmus évente egy 1600 milliárd dolláros iparág és a szolgáltatások harminc százalékát tette ki 2019-ben.

Király Csaba a világszintű fellendülés és fejlődés okairól is beszélt. Elsősorban az új desztinácók megjelenését emelte ki és mint mondta a „jó” turisták minden alkalommal új helyeket keresnek fel, kihasználnak új lehetőségeket. Emellett relatív olcsó desztinácók jöttek létre, például Közép-Európában. Egyéb ok emellett az új küldőpiacok megjelenése. — Itt gondolhatunk akár az ázsiai turistákra, amely hozzájárult a fejlődéshez. Az emberek egyre inkább megengedhetik magunknak, hogy üdüljenek és ezt ki is használják. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a nyugdíjas korosztályról sem, amely fontos fogyasztója a turizmusnak- fűzte hozzá Király Csaba.

A növekedéshez vezető okok közé sorolta még az új marketing csatornák használatát is, amelyek ebben a felgyorsult világban egyedi és innovatív megoldásokat nyújtanak. A közösségi média nagy teret hódít magának és nemcsak az a fontos, hogy a szolgáltatók osszanak meg promóciós audiovizuális tartalmakat, hanem hogy az utazók is megosszák az élményeiket. Emellett megjelentek a blogok és vlogok, ahol tempósabb ütemben tud működni a marketing kommunikáció.

— Megjelentek a technológiai újítások a szállítás, utazás, vagy programok kapcsán. Példának okáért az utóbbi években elérhetők olyan aplikációk, amelyek információkkal szolgálnak nem csak az útvonalról. hanem minden egyéb tudnivalóról is: a benzinkutakról, éttermekről vagy az aktuális forgalmi helyzetről. A fogyasztók igényei is nagyban változtak, nagy a kereslet nemcsak az egyszerű üdülésre, hanem a jóval különlegesebb, és változatosabb, akár extrém programokra és élményekre- mondta a szakértő.

Az új élményígéretekre kialakult igény az évek során egyre változatosabbá tette a turizmus formáit: Míg ezelőtt 70 évvel a világhíres természeti jelenségek meglátogatása vagy a fejlett városok felkutatása kimerítete a turisták igényét, mára már sokkal változatosabb a kínálat a tömeges tengerparti üdültetéstől a téli sportolási lehetőségekig, a gasztronómiától a barlangászatig, önkénteskedéstől a kulturális és sportrendezvényeken való részvételig, az üzleti turizmustól a vidéki élmények élvzetéig. De lassan nem lehet kihagyni a sorból az űrturizmust sem.

— Itt hozzátennem, hogy manapság a vakcina turizmus is jelen van a hétköznapjainkban. Gyakran előfordul, hogy egyes települések lakosai elutaznak egy másik városba, helyre azért, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást. Bár ez egy erőltetett turizmus fajta, ezzel el is jutottunk oda, hogyan és miért is omlott össze tavaly a turisztikai rendszer? Az egészségügyi világjárvány egy olyan nagy mértékű zuhanást okozott, hogy ,gyakorlatilag világszinten összeomlott az idegenforgalom. Kilencven százalékos visszaesés volt tapasztalható a nemzetközi turisztikai érkezések számát tekintve, és hetven százalék a légijáratok számának esetében. Sok utazási iroda megszűnt, akárcsak szálláshely, vagy, akár légitársaság- tette hozzá Király Csaba.

A problémában leginkább érintett országok azok, amelyek turizmusfüggőkké váltak, mivel a gazdaságukat erre az ágazatra alapozták. Európában a mediterrán országok nagy része küzd ezzel a problémával: Görögország, Ciprus, Hovátország, Montenegró, Albánia, Portugália, vagy Málta. Ugyanakkor a világszinten hatalmas nemzetközi turistaforgalmat regisztráló Franciaország, Spanyolország, vagy Olaszország is nagy kieséssel kell számoljon 2020-ban..

A szakértő azzal zárta előadását, hogy a turizmus fellendülése gyógyírt jelenthet a gazdaság egészére, köszönhetően azoknak az összefonódásoknak, és egymásra utaltságoknak amelyek kialakultak a vendéglátóipar és a gazdaság többi ágazata között. A gazdasági multiplikátor szerep abban is megnyilvánul, hogy a turizmus egy igen munkaerőigényes ágazat, rengeteg munkahelyeket teremt a szálláshely szolgáltatás-, vendéglátás-étkeztetás-, utazásszervezés terén egyaránt.

— Az emberek vágynak az utazásra és amint lehetőségük lesz rá, élni is fognak a lehetőséggel. Éppen ezért a szektor gyors felépülésében bizakodhatunk. Egy Nyugat-európai felmérés szerint 2020-ban a lakosság nagyobb megtakarítást halmozott fel mint általában, és ennek egy részét turisztikai költekezésre fog használni a közeljövőben. Reméljük, ez is hozzájárul majd a turizmus, és a gazdaság egészének gyors „felépüléshez”. – zárta gondolatait a közgazdász.

#hargitanepe #RMKT #turizmus