Turizmus tegnap, ma és holnap

Az RMKT Online nyolcadik élő adásán Dobrita Ildikó, a székelyudvarhelyi Hotel Küküllő*** igazgatójának előadását hallhatták az érdeklődők, melynek során a turizmusban történő változásokról és kihívásokról beszélt a vendéglátóegység perspektíjávából.

Otthonos kisváros, helyi jellegzetességek, barátságos vendéglátás. A Küküllő Hotel*** a székely anyaváros, Székelyudvarhely központjában ideális hely lehet a kikapcsolódásra vágyóknak egy idillikus környezetben. 73 szoba, 150 fős a la carte étterem, a szálloda kínálatának folyamatos bővülése és a vendégek igényeinek megfelelő kielégítése, a hotel történetében elengedhetetlen kritériummá vált. Az évek buktatói és sikerei számos olyan meglepetést tartogattak a hotel számára, melyekre nem minden esetben volt idő a felkészülésre de a helység vezetősége és csapata sikeresen kiállták ezeket a próbákat. 

A vállalkozás a ,,takarélángos” üzemeltetést, a proaktív értékesítést és a célközönség orientált kommunikációt vélte a leghatékonyabb stratégiának. A folyamatos fejlődés, a belső HR tréningek és fidelizációs programok mind-mind a vendéglátó egység működését és előrehaladását segítették, hozzájárulva úgy a helyiek jeles eseményeihez, mint az oda ellátogató vendégek és turisták elbűvöléséhez.  

A 2020-as célok tervezésénél, az előző év elért eredményeihez vonatkoztatva a Hotel Küküllő*** egy 40% fölötti szobakihasználtsági rátát szeretett volna gyarapítani legalább 10%-al, hiszen az idei év első két hónapjában a tendenciák egyértelműen növekedést mutattak. Említésre méltó a vendéglátó helység további szolgáltatásainak népszerűsége is, ahol szintén, bővítések és fejlesztések eredményeképpen a kereslet évről évre nőtt, így a szálloda folyamatos újításokkal bővítette kínálatát. 

Mennyire befolyásolta  a COVID-19 a hotel teljesítményét az elmúlt hónapokban? Jött egy sajátos helyzet, megszűnt egyszerűen a kereslet és a felfüggesztett tevékenység teljes kilátástalanságot eredményezett a szálloda számára. A vezetőség ebben a helyzetben kapott egy hatalmas feladatot: mi legyen a vállalkozással? Hogyan tovább? A bevétel nullára esett és ebben a intervallumban nem csupán taktikára volt szükség, hanem elfogadni a jelenlegi szituációt és a technikai munkanélküliségre való igényt benyújtani. 

Júniusban újra kinyithattak a teraszok de semmi sem maradt a régi és a vendéglátóegység szigorú intézkedések során, lassan és kis lépésekkel próbált nyitani a vendégek felé. Ettől az időtől kezdve a szállodának olyan tényállásokkal kellett szembesülnie, mint: lemondott csoportos- és egyéni foglalások, csoportos foglalások előlegeinek visszaigénylése, cash csökkenése, a forgalmi previzió kilátástalansága.

Erre a helyzetre, hogy elfogyott egyszerűen a kereslet, a szállodának új üzemeltetési tervet kellett kidolgoznia, hogy a vendégek biztonságban érezzék magukat. Hogy milyen konkrét változtatásokat alkalmaztak a Hotel Küküllő*** esetében? Mivel készült a személyzet és a vezetőség a helyzet enyhítésére? Az RMKT Online élő közvetítéseit utólag is bárki visszahallgathatja az alábbi linken és egy szélesebb képet kaphat a szálloda járványügyi helyzetéről és jövőképéről: https://www.facebook.com/rmkt.ro .