Vizimentéstől személyszállításig- dróntechnológia a 21. században

Filmkészítés, katonai felhasználás, ajándék gyerekeknek, csomagszállítás, taxi, vízimentés. Ilyen és ehhez hasonló tulajdonságokkal, lehetőségekkel rendelkeznek a modern drónok. Ennek biztonságos használata a szabályok pótlásán és  az infrastruktúra átszervezésén áll, vagy bukik.

Bíró Csaba Szilveszter közel huszonegy éve vállalkozói, illetve 2-3 éves drónkutatói múlttal rendelkezik. A drónok milyensége, kereskedelmi, illetve köztéri felhasználásáról számolt be az online RMKT előadásán belül. Elmondása szerint ez a mindössze 4-5 éves múlttal rendelkező iparág.

 “Most van kialakulóban, jelenleg magas kockázatú befektetésnek számít világviszonylatban”- ezekkel a szavakkal írta le az előadó a civil drón repülést, aminek elmondása szerint egy minőségi modellje 500-1000 eurónál kezdődik. A statisztikák szerint azonban, 2030-ra ez egy nagyrészben visszatérülő befektetéssé válik. 

Bíró Csaba dróntechnológiai pályája egy innovációs technológiai pályázattal indult. A filmezést, illetve topográfiai célokat is kielégítő szolgáltatásaik kezdeti akadálya a partnerek hiányossága, egy másik nehézség a dróntörvény hiánya volt. Ez azt jelentette, hogy egy-egy repülés több mint két hónapos engedélyeztetés után volt kivitelezhető. Az előadó szerint ez az életmentő drónok esetében kizáró jellegű akadály volt. A megoldás, bár nálunk még nem, külföldön egy applikációban rejlik. Hazai pályán az illetékesek közötti kapcsolatfelvétel jelentősen felgyorsult, illetve az ellenőrzés is sokkal érzékenyebb.  

A drónok felhasználási módja a csillagos ég, a fantázia szab határt, hogy mire használod fel a drónt – Bíró Csaba szerint csak idő kérdése, hogy valaki egy újabb drónos innovációs ötlettel bukkan fel. A vadállományi nyilvántartásra megoldást jelenthet a drónok hőkamerája, kevés extra felszereléssel permetező géppé válhat, illetve egyéb hasznos megoldásokat nyújthat a drónpiac.

Mindez valóban egy kihasználásra váró iparág lehet, de mint minden más területen, itt is fontos a megfelelő oktatás. Különböző modellek esetén különböző oktatási előírások vannak. Előadónk elmondása szerint ezek nem könnyű olvasmányok, de még mindig gyerek cipőben járnak. A tapasztalat és az idő elteltével a folytonos fejlődés és tanulás vezet a drónok biztonságos felhasználásához. 

Az előadás során részletesen megismerhettük a drónokat, a bennük rejlő lehetőségeket. Az akadályok illetve az erre szolgáló megoldások is bemutatásra kerültek. Ha lemaradtál az előadásról és érdekel a drónvilág, akkor itt visszanézheted az előadást. Lehet, hogy ebben rejlik majd a dróntechnológiás vállalkozásod kezdő lökete.