XXIX. Közgazdász Vándorgyűlés- Válság- ellenség vagy lehetőség?

2020. október 10-én a Romániai Magyar Közgazdász Társaság megtartotta éves Vándorgyűlését, melyet az idei évben bárki követhetett a szervezet Facebook oldalán.

Az utóbbi időben a tervezés nagyon nehézkessé vált a járványhelyzet következtében de a XXIX. Közgazdász Vándorgyűlés így sem maradt el.  A rendezvénynek Kolozsvár adott otthont az aktuális szabályozásoknak megfelelően, csak néhány résztvevővel. Az elmúlt évekkel ellentétben viszont, 2020-ban, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Facebook oldalán bárki követni tudta a Vándorgyűlés szakmai előadásait és utólag is megtekinthetőek a felvételek. 3 panel keretén belül 6 meghívott előadó beszélt meglátásairól és tapasztalatairól.


Válság- ellenség vagy lehetőség? – címmel olyan kérdéseket tárgyalt a XXIX. Közgazdász Vándorgyűlés, melyek a gazdaságban, vállalkozásokban és oktatásban felmerülő problémákat és kihívásokat ismertetik, valamint nem utolsó sorban a felmerülő új lehetőségeket is.
A rendezvényt Gyerkó László elnök, nyitotta meg beszédével, majd az első panelben Bálint Csabát, a Román Nemzeti Bank vezetőtanácsának tagját, valamint Nagy Károlyt, a Promelek vezérigazgatóját hallhatták.
Gyerkó László elmondása szerint sem a gazdaságban, sem az oktatásban nem kellemes dolog a válságról beszélni, éppen ezért szükséges megkeresni a legjobb utat és azokat a lehetőségeket melyek kitörést jelenthetnek mindenki számára.

Bálint Csaba Románia gazdasági helyzetéről tartott részletes beszámolót, majd összehasonlításképpen a 2008-as évre is rávilágított és annak másságára. Mit tanulhatunk mindebből, ami az elmúlt időszakot illeti? Milyen lehetőségei vannak Romániának a jövőt illetően? – hangoztak el a kérdések. Csaba meglátása szerint az elkövetkezendő 10 évben az ország fejlődési lehetőségei igen jelentősek, ezért fontos, hogy azokat az összegeket, melyeket támogatásként kapunk hasznosan és céltudatosan felhasználjuk országos szinten.

Az alapvető törvények ugyanúgy érvényesülni fognak, mint a történelem során eddig bármikor és minden válságban lesznek vesztesek és nyertesek, rajtunk múlik csupán, hogy mely oldalon állunk. Nagy Károly elmondása szerint a gyorsaké a szerencse és ebben a válsághelyzetben is ez az alapvető igazság körvonalazódott ki. A külső veszély hatására az újításokra és változtatásokra hatalmas szükség volt és akik ezeket a lépéseket a leghatékonyabban megtették, nagyobb eredményeket értek el, mint valójában a ,, csendes időszakokban”. 

A második panel előadássorozatát Dr. Geréb László, a REGA régiókutató egyesület elnöke indította, melynek során arra próbált választ adni, hogy az eddigi adatok szerint volt-e válság vagy csak ezután lesz a statisztika és tőzsdeindexek eredményeiből kiindulva. Előadása végén kifejtette, hogy mit is jelent a Máté effektus és hogyan nyilvánul meg ebben az időszakban.

A panelbeszélgetés második részében Farkas Levente, a marketingiskola.ro és a Clarity Consulting tulajdonosának előadását hallhatták, melyben az alkalmazkodóképesség és újratervezés fontosságát hangsúlyozta ki egy vállalkozás életében. Kiemelte azt is, hogy mennyire fontos mindenki számára a kockázatvállalás. A szituációk kezelését az autóvezetés hasonlatával ábrázolta és ennek minden lépését igazán frappáns példákkal ábrázolta.

A harmadik panelbeszélgetés során Tánczos Levente, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának tanársegédje és Módi Tímea, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum tanárának tapasztalatait hallhatták az oktatásban megjelenő kihívásokról és felmerülő potenciálokról. Mindkét meghívott meglátásaiban közös nevezőként az a tény tárult fel, hogy a jelen válságos helyzetben felmerülő problémák igen sok évre visszavezethető szokások sokaságának valós megreformálását igényelnék annak érdekében, hogy az oktatás egy új szintre lépjen.

Akinek eddig nem volt alkalma követni a XXIX. Közgazdász Vándorgyűlés előadásait, utólag is bármikor visszanézheti azokat az RMKT Facebook oldalán (https://www.facebook.com/rmkt.ro).


Külön köszönet a támogatóknak, akik hozzájárultak az esemény megvalósításához és esélyt adtak arra, hogy ebben az évben is egy olyan rendezvény jöhessen létre, mely hasznos előadásokat biztosíthat az érdeklődőknek és mindazok számára, kinek a fejlődés és a tudás valós értéket jelent.