Azaszép- Ozosep

Ozosep vásár – egy falat Székelyföld Bukarest szívében

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság bukaresti szervezetének kezdeményezésére és szervezésében, partnerségben Hargita Megye Tanácsával már négy éve tartanak székely termékeket felvonultató vásárt Bukarestben. Az évente több alkalommal megtartott Ozosep elnevezésű rendezvény nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében.

Az első vásárt 2014 novemberében tartották és magyarul Az a szép-nek, románul Ozosep-nek nevezték el és gasztro-kulturális eseményként indították, és most is igyekeznek ezt a vonalat megtartani, de nem csak a székelyföldi gasztronómiát népszerűsítik, hanem mindig szerveznek különböző kulturális programokat és ezzel is színesítik a vásárt. Zenekarokat hívnak, szerveznek kézműves foglalkozásokat gyerekeknek, volt már román és magyar borok kóstolója, számos koncert stb. Az utóbbi két évben a Carturesti könyvesbolt udvarán, a Verona-kertben tartották a rendezvényt, ahol megsokszorozódott a látogatók száma.

Az eseményen általában 25-30 kistermelő vesz részt Hargita, Kovászna és Maros megyéből, nagyrészt Székely Termék márka alatt gyártó termelők. A szervezők igyekeznek lefedni minden kézműves  termékkategóriát és a résztvevő termelők kiválasztásánál elsődleges kritériumként a minőséget veszik figyelembe.  Minden alkalommal helyben készült gulyást kóstolhatnak a látogatók és volt egy időszak, amikor más-más szakácsot is hívtak, mivel a gulyás különleges étel, ahány ház, annyiféle recept szerint készül és így a látogatók megkóstolhatták több variációját is.

2017 júniusában Kürtőskalács Fesztivál és Ozosep Piknik néven egy nagyszabású kiadását is megszervezték az eseménynek a Bukarest közelében található mogoșoaiai parkban, ahová több mint 15.000 érdeklődő látogatott ki.
Az esemény az évek alatt több száz médiamegjelenést tudhat maga mögött, az országos és határon túli hírcsatornák is számos alkalommal tudósítottak az eseményről.