Gazdasági vetélkedő – szuperdöntő

A múlt hétvégén került megrendezésre (február 7 és 9 között) az idei gazdasági vetélkedő szuper döntője, amelyet a Romániai Magyar Közgazdász Társaság, a Sapientia-EMTE Csíkszeredai Kara és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezte, a verseny szakmai partnerei voltak: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium, Csíkszeredai Polgármesteri Hivatala és az Eco Tiny House Kft. Ugyan most már szervezői felállásban, illetve más verseny struktúrában, viszont ez már a kilencedik hasonló középiskolás vetélkedő volt.

A vetélkedő egy három fordulós gazdasági/pénzügyi/üzleti vetélkedő, amelynek célja, hogy fejlessze a középiskolás hallgatók gazdasági ismereteit, illetve ne csak az ismereteit, hanem az üzleti készségeket, gondolkodásmódot is megalapozza.

A versenyre idén 101 csapat (4 fő), vagyis 404 versenyző jelentkezett be 37 középiskolából, 10 megyéből, 17 településről Erdély szinte minden szegletéből. A csapatok az első fordulóban negyven különálló feladatot oldottak meg. Az első 38 feladatban szakmai kérdések voltak (gyakorlati és elméleti kérdések vegyesen), e mellett volt még két videós feladat. Az első videóban az üzleti mentorálásról, az ideális üzleti mentorról kellett egy rövid videót készítsenek a hallgatók. A második egy bemutatkozó videó elkészítése volt, amelynek segítségével a szervezők megismerhették a csapatot, a csapatok pedig megmutathatták a tartalom alkotásban jelentkező kreativitásukat.

A verseny második fordulójában 71 csapat mérte össze tudását, ezúttal egy esettanulmány megoldásának a segítségével. A versenyző csapatok feladata az volt, hogy az idén először megrendelésre kerüli NyárOn Szereda fesztiválról készülő esettanulmányt oldják meg. A beküldött megoldások alapján rendeztünk 5 regionális döntőt, ahova a régió legjobb csapatai jutottak be. A regionális döntők sorrendje a következő volt: Kolozsvár (6 csapat) – az Ötletgazdászok csapata nyert a Kolozsvári Waldorf Líceum képviseletében, Szatmárnémeti (6 csapat) – a Tőkehalak csapat nyert a Kölcsey Ferenc Főgimnázium képviseletében, Csíkszereda (7+7 csapat, Hargita megyéből volt messzemenően a legtöbb jelentkező csapat, ezért ide két regionális döntő csoportot is szerveztünk, ide volt bevonva a néhány Kovászna megyei csapat is) – az egyik csoportot az FS2D csapat nyerte a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium képviseletében, míg másik csoportot a Napracase a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium képviseletében, az utolsó regionális döntő pedig Marosvásárhelyen volt (6 csapat) – ezt az Észbontók csapat nyerte az Elektromaros Technológiai Líceum képviseletében.

A versenyek zsűrizését a főszervező csapat három állandó tagja (Gergely László-Zoltán, Imreh Zsolt-Attila és Tánczos Levente-József), az RMKT helyi szervezeteinek képviselői, illetve a szakmai partnereink, támogatóink képviselői alkották az adott helyszíneken.

Az idei év újítása volt az is, hogy már a regionális döntők nyertesei is jutalomban részesültek, az első helyezettek 2.000 lejes, a második helyezettek 1.500 lejes, míg a harmadik helyezettek 1.000 lejes jutalmat kaptak.

A verseny harmadik fordulója egy klasszikus (a csapatok a helyszínen kellett megoldják a verseny feladatot) esettanulmány verseny volt. A versenyzők szombat reggelig megérkeztek Csíkszeredába, amikor először kisorsoltuk a vasárnapi bemutatók sorrendjét. A szuperdöntő versenyfeladatának témája az Eco Tiny House Kft. növekedési stratégiája volt. A versenyzőkkel, mielőtt megkapták volna a konkrét versenyfeladatot, meglátogattuk a vállalkozást, ahol a vállalat vezetője Szakács Botond mesélt a vállalkozás mindennapjairól, az elért eredményekről, a kitűzött célokról, illetve válaszolt a versenyzők kérdéseire is.

Szombaton délben a versenyzők megkapták a verseny feladatot, és a csapatok egymástól elkülönítve, a vezető tanáruk segítsége nélkül vacsoráig elkészítették a saját javaslataikat a vállalat vezetőségének.

A szuperdöntőbe bejutó csapatok a szombati napon, ha mindenki munkáját összeadjuk, akkor 18 munkanapot dolgoztak a Eco Tiny House kihívásán, amely munka eredményeinek bemutatására készítettek egy prezentációt. Vasárnap délelőtt bemutatták a megoldásaikat a csapatok a szakmai zsűri előtt, amelyben az RMKT, a Sapientia-EMTE Csíkszeredai Karának, a főkonzulátusnak a képviselői mellett, a versenyre legtöbb diákot toborzó tanár kolléga ült.

A prezentációk és a kérdésekre adott válaszok alapján a verseny szakmai zsűrije hozta meg a döntést, hogy ki nyerte a versenyt. A döntés több tényező alapján kerül minden évben meghozásra, természetesen fontos, hogy sikerül a prezentáció, mennyire meggyőzően tudják eladni a javaslatukat a versenyzők a döntéshozóknak, hogyan válaszolnak a kérdésekre, de természetesen a javaslatok mélysége, összetettsége, a kreativitás és az esetleges üzleti számítások megléte, pontossága is szempont a döntés hozás során.

Az idei évben a verseny végeredménye a következő lett:

  1. Napracase – Bendek Alexandra-Zsanett, Fülöp Tímea Vivien, Görgényi Mónika, Lukács Edina – Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium – Székelyudvarhely
  2. Ötletgazdászok – Daray Judit, Egyed Zsófia-Iringó, Macalik Rebeka, Staharoczky Boglárka – Kolozsvári Waldorf Líceum – Kolozsvár
  3. Észbontók – László Szilvia, Burian Hunor, Cserer Márk, Szabó Zoltán – Elektromaros Technológiai Líceum – Marosvásárhely

Az előző évekhez hasonlóan a nyertesek idén is jelentős ajándékokban részesültek, a dobogósok összességében 10.000 lej értékű ajándékot kaptak. Minden csapat értékes könyvjutalomban részesült, e mellett pedig a nyertes csapat díja 4.000 lej volt, a második 2.000 lejt, míg a harmadik 1.000 lejt vihetett haza.

A verseny finanszírozásának jelentős részét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság vállalta magára, a Bethlen Gábor Alap támogatásának is köszönhetően, e mellett a többi szervező partner is beszállt kisebb összegekkel a verseny létrejöttének a finanszírozáséba. A verseny összköltségvetése 80.000 lej volt nagyságrendileg. A szervező partnerek mellett még a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium diákjai vállaltak munkát a vetélkedő szervezésben.