Újabb páratlan lehetőségek friss vállalkozások számára

A kulturális és kreatív szektor működését befolyásolta leginkább a járványhelyzet a turizmus mellett, így fontosnak vélték ennek megvitatását és átbeszélését az eheti RMKT Online-on. Mindkét iparág keretén belül ismert vállalkozások képviselőit hívták meg és beszélgettek arról, hogy mekkora kihívást jelentett számukra az elmúlt időszak. A Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Civitas alapítvány is programokat indít kezdő vállalkozók számára, hogy segítse azokat készségeik fejlesztésében. 

Az előadáson elsőként Rés Konrádot, a Vibe fesztivál főszervezőjét hallhatták az érdeklődők, aki kihangsúlyozta, hogy a fesztivál megszervezését illetően remélik, hogy az idei év ősz elején megtarthatják a Vibe fesztivált de még semmi sem előrelátható. A feszitválszervezés gazdasági vonatkozásaiban pedig kiemelte, hogy az eddigi partnereikkel ezután is együtt tudnak dolgozni, viszont a csapat és a működés fenntartása jóval nehezebb, hiszen vannak költségek, amelyek napról napra csak növekednek.

Csép Zoltán, a Kolozsvári Állami Magyar Színház programigazgatója úgy véli, hogy igény van kulturális jellegű programokra ebben az időszakban is. A múltheti egyhetes nyitásra utaló hír hallattán az érdeklődők 2 nap alatt felvásárolták a rendelkezésre álló jegyeket de mindig a körülményektől függ, hogy a tervezett előadásaikat be tudják-e mutatni, és ez eddig nem igazán volt kedvező.  

Rancz Zsolt, kreatív vállalkozó és dizájner elmondása szerint vállalkozásának tevékenysége egy év alatt reklámgrafikáról marketing, brandépítés és weboldal készítésre váltott át, hiszen az igények az elmúlt időszakban teljesen megváltoztak. Az utóbbi időben többször is stratégiát váltottak és a pandémiát követően az első 5 hónapban teljesen megváltozott az ügyfelek palettája, majd újévtől ismét egy új tendencia mutatkozott meg. Végig labilisnak érezték magukat ebben a nehéz időszakban és felhívta a figyelmet arra is, hogy még mindig bizonytalanság van a vállalkozások körében ilyen jellegű befektetések kérdésében. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lenne a legnagyobb segítség vállalkozásaik tekintetében, három küldönböző válasz is született. A fesztiválok költségvetésében a pályázatok nagyon sokat jelentenének a jövőben is a fennmaradásuk érdekében. A színházak esetében egy kiváltságos helyzet lenne, ha bármilyen minimális nézőszámmal engednék, hogy működjenek, Rancz Zsolt meglátása szerint pedig vállalkozásuk számára egy adócsökkentés lett volna a kedvezőbb.

Mire lenne szüksége a fiataloknak kulturális és kreatív iparágban ahhoz, hogy érvényesülhessenek? Csorba Zsuzsa, projektmenedzser, többek között arra is rámutatott, hogy egy felmérés során kiderült: a fiatalok 80% szerint a pályázati lehetőségek jelentős mértékben segítik a kezdő vállalkozások elindulását és sokan szívesen élnének ezzel a lehetőséggel. Miután azonban a pályázatokból szerzett pénz elfogy, a legtöbb vállalkozás zuhanni kezd, ezért a források mellett a vállalkozásról szóló képzések fontosságát is kiemelték. Sokan szeretnének valami kreatívat alkotni de szükség lenne vállalkozói alapokra, ezért a Civitas alapítvány elindított egy projektet is ,,Transilvanian moviepreneurs” néven a 23 film és egy izlandi filmgyártó cég partnerségében. 

A Film Bootcamp nevű programban 18 fiatal vehet részt színészi, forgatókönyvi és hasonló témakörökben és 12 nap alatt lehetőségük adódik egy rövid filmet is elkészíteni. 

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság, a Harghita Business Center és a Műhely- L’Atelier Egyesület közös programját, az Erdélyi Vállalkozói Iskolát pedig Tamás Réka, RMKT irodavezető mutatta be, melynek során elismert szakemberek fognak segíteni pályakezdő vállalkozások számára, hogy hosszútávúan gondolkodjanak és minél több vállalkozói kompetenciákat elsajátítsanak. Minderről bővebb információt a következőkre kattintva olvashatnak: https://www.rmkt.ro/evi/

Incze Zsuzsa, kulturális pályázati tanácsadó felhívta a figyelmet továbbá az előadás során arra is, hogy az idei évben pályázatokat hírdetnek meg kulturális és kreativ iparággal foglalkozó vállalkozások számára. A finanszírozás típusa lehet ,,de minimis” jellegű vagy állami támogatás és minderről bárki utólag is több információt megtudhat, az élő közvetítést visszanézve, a következőkre kattintva:
https://www.facebook.com/rmkt.ro/videos/173660634271364.

Kapcsolódó tartalmak